2011. február 8., kedd

Újabb macaron, ezúttal matcha teás


Nagy örömömre megérkezett a világ másik részéről rendelt matcha teaporom :) Az igazság az, hogy Magyarországon is megvásárolható, de internetes külföldi rendelés esetén az ember kb. tizedannyit fizet...szóval megéri! Már régóta szemezgettem a porral, hiszen annyi mindent lehet színezni és ízesíteni vele. És hát elvégre egy színes konyhát vezetek, szóval ennek a pornak is nálam a helye! :) Nagyon sok tervem van vele! Így elsőre macaronba került.
Azt kell mondanom nagyon jól viselkedett, eddig legkönnyebben kezelhető macaron tésztát kaptam! Ezúttal is a Helene féle receptet használtam, amit már korábban is, illetve összehasonlítottam a Karácsonykor Szuflé magazinban megjelent recepttel és hát arányaiban ugyanaz...


Hozzávalók 18-20 darab macaronhoz:
60 g őrölt mandula
110 g + 1 ek. porcukor 
50 g tojásfehérje
1 kávéskanál matcha teapor

A tojásfehérjét (kb. 2 tojás, de mindenképpen mérjük le) 1-2 napig pihentetjük hűtőben vagy szobahőmérsékleten. Az őrölt mandulát és porcukrot összekeverjük. Ezúttal annyiban készült nálam másképp, hogy nem őröltem a mandulát (Lidl-ben kaphatót használtam). Kicsit darabosabb lett a tészta, de sokkal töményebb és így sokkal magasabbra nőtt.
A tojásfehérjét 1 evőkanálnyi porcukorral kemény habbá verjük gépi habverővel. Addig verjük, míg oldalra fordítva a tálat a hab megáll.
A habot apránként a mandulás-porcukros keverékhez adagoljuk, fakanállal dolgozunk, semmiképpen sem gépi habverővel. Hozzáadjuk a matcha teaport és homogénre keverjük. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor túl folyékony lesz!
Habzsákba tesszük és kb. 1.5-2 cm átmérőjű köröket nyomunk a tepsibe (teflonba nem szoktam sütőpapírt helyezni, különben érdemes sütőpapírt használni). 30-40 percig pihentetjük, addig a teteje kicsit megszárad, érintésre már nem szabad ragadnia. Ez azért fontos, mert ha nem szárad meg a teteje, akkor sütéskor a felület meg fog repedni. 30 perc elteltével a sütőt 140 fokra előmelegítjük. Ezúttal kipróbáltam a nem légkeverésest, ez is bevált. 12-15 perc alatt megsütjük.

Tölteléknek csoki ganache-t (marcipánt kihagytam az itt belinkelt receptből) és tejkaramellát kevertem össze fele fele arányban, illetve mogyoró krokant is került bele.