2011. május 14., szombat

A macaron és a borecet találkozása


Már elég régen volt, hogy a Tokaji Borecet Manufaktúra meghirdette a pályázatát, miszerint küld mintát legalább egy receptért cserébe. Majdnem lemaradtam a nevezésről meg a receptküldésről is, de szerencsémre a határidőt meghosszabbították. A kóstoló csomag szerencsésen megérkezett hozzám (amit itt is köszönök), aztán szokásos módon (mármint jobb ötletem nem volt)  salátákba landolt belőle elég nagy mennyiség. Mondanom sem kell az íze tényleg kiváló! Bevallom nem vagyunk valami nagy ecetfogyasztók. Maximum vízkőoldásra használjuk a kommersz ecetet :) Salátákba eddig inkább balzsamecet került és abból is kicsiny mennyiség.
Aztán jött a megvilágosodás, hogy mi lenne ha egyik kedvenc desszertembe, a macaronba kerülne belőle. Eperszezon elején meg eper, eperhez bazsalikom no és akkor passzolóan bazsalikomos borecet.




Két adag macaron is készült, egyik maxi ( kb. 5 cm), másik normál (2-3cm) méretű. Kakaós alapú macaront készítettem az általam átdolgozott mandulásabb tésztából (kevesebb porcukor, több mandula változattal)

Hozzávalók 10-12 maxi vagy 20-25 normál méretű macaronhoz:
45 g tojásfehérje
65 g őrölt mandula
85 g porcukor + 1 ek porcukor
1 tk holland kakaópor (20%)


45 g tojásfehérjét (kb. 1-2 tojásfehérje, de muszáj lemérni) tegyünk egy jól zárható dobozba és 24 órát pihentessük szobahőmérsékleten, vagy legalább 48at hűtőben. Én a hűtős verziót szoktam kedvelni, de ha sietünk akkor 24 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Felhasználáskor mindenképpen legyen szobahőmérsékletű.
A 85 g porcukrot, a 65 g őrölt mandulát és a kakaót keverjük össze egy nagy tálban. Szitáljuk, ha esetleg marad ami nem megy át a szitán, akkor azt őröljük meg.
A tojásfehérjét habverővel verjük alacsony fokozaton, adjunk hozzá a 1 ek. porcukrot és addig verjük amíg kemény lesz. Ne verjük túl, mert akkor száraz lesz a macaron! A habnak meg kell állni a habverőn csúcsosan akkor lesz jó. Illetve ha megdöntjük a tálat akkor a hab mozdulatlan kell legyen, akkor lesz jó ha nem "csúszik ki" a tálból.
A habot keverjük a mandula-porcukorhoz fakanállal, ne használjunk mixert. Homogénre keverjük, addig amíg kés próbával jó lesz, azaz ha késsel belevágunk és 10 másodperc alatt a vágás eltűnik akkor már jó.
Habzsákkal 1.5 cm (maxi macaron esetén 3.5 cm) átmérőjű köröket nyomunk tepsibe (teflonban nem  szükséges a sütőpapír). Hogy ne maradjanak csúcsosak érdemes a tepsit odacsapkodni néhányszor, mert akkor szép kerek macaronjaink lesznek. 30-40 percig pihentetjük, amíg a kis sütemények teteje megszárad és újjal megérintve nem ragad. 130-140 fokon légkeveréses sütőben 13-15 percig sütjük. 5 perc után mérsékelni érdemes 130 fokra. A sütiket csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha teljesen kihűltek.

Bazsalikomos borecetes csokikrém eperrel:
100 g 70%os étcsokoládé
80 ml tejszín
2 bazsalikom levél
10-12 kisebb eper

A tejszínt lassú tűzön felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük amíg az elolvad. Hozzáadjuk a bazsalikomos borecetet, 2 aprított bazsalikomlevelet. A maxi macaronok esetében  az epreket hatba vágjuk, normál macaronokba kisebb darabokra vágjuk.
Megtöltjük a krémmel a macaronokat és néhány órára hűtőbe helyezzük fogyasztás előtt.